U bent hier: Home / Effectief een gewoonte veranderen
Tijdens deze zomer hebt u misschien ook nagedacht over die vastgeroeste werkgewoontes die u graag zou willen aanpakken? De vakantie was voor mij altijd een uitgelezen reflectiemoment om daarna vol goede bedoelingen opnieuw aan de slag te gaan. Maar een gewoonte veranderen is net zo uitdagend als het houden van onze goede voornemens bij de start van een nieuw jaar. En dus loopt het vaak al snel mis met de goede intenties. Maar maak u geen zorgen, hier volgen enkele tips om effectief een gewoonte te veranderen.
Bepaal welke gewoonte u wilt veranderen, of het nu gaat om die hardnekkige neiging tot uitstelgedrag, een ongeneesbare e-mailverslaving of telkens onvoldoende tijd vinden om een vergadering perfect voor te bereiden. Mensen zijn trouwens doorgaans heel slecht in zelfevaluatie. Het is daarom een goed idee om uw partner, een goede vriend of een betrouwbare collega bij dit proces te betrekken want zij kunnen u waarschijnlijk zeer nuttige informatie geven. En probeer niet om meerdere gewoonten tegelijk aan te pakken, dat is een perfecte formule voor falen. Concentreer u op het veranderen van één gewoonte per keer, dat is al moeilijk genoeg!
Een gewoonte veranderen is geen eenmalig event. Verandering gebeurt niet omdat u beslist het anders te doen. Het gaat om een proces en dat proces kan best lang duren. De populaire opvatting dat een nieuwe gewoonte aanleren niet langer dan 21 dagen duurt, is helaas niet correct. Denk bijvoorbeeld aan de militaire basistraining, één van de meest radicale veranderingsprocessen die er bestaan. Zo’n training duurt drie tot vier maanden, niet drie weken. Ze verwachten daar geen onmiddellijk succes, en dat moet u ook niet doen als u een gewoonte wilt veranderen. Geef uzelf daarom minstens een kwartaal de tijd. Uw hersenen hebben nu eenmaal tijd nodig om een nieuwe routine te veranderen in een duurzame gewoonte die u automatisch kunt doen zonder erover na te denken.
Als het uw grote doel is om de Mount Everest te beklimmen en uw eerste stap is om eenvoudigweg naar Base Camp One te wandelen, ja, dat zal niet zo eenvoudig zijn. Ga ervan uit dat uw eerste idee van een kleine stap hoogstwaarschijnlijk niet klein genoeg is. Splits daarom uw grote doel op in kleinere, beheersbare stappen en blijf ze telkens opnieuw opsplitsen totdat het hapklare taken worden die nog steeds betekenisvol voor u zijn. Als u bijvoorbeeld uw cold calling-vaardigheden wilt verbeteren, duik dan niet hals over kop in een week van intensieve telefoongesprekken. Begin met het identificeren van uw doelgroep, het scripten van wat u wilt zeggen, het reserveren van een stille ruimte waar u ongestoord kunt bellen en begin dan pas aan een eerste rondje van telefoongesprekken. Na enkele gesprekken past u waar nodig de scripts aan vooraleer u aan de volgende reeks van gesprekken begint.
“Habit stacking” is een geweldige maar onderbenutte strategie om effectief een gewoonte te veranderen. Koppel eenvoudigweg uw gewenste gewoonte aan een bestaande die al goed werkt voor u. Stel bijvoorbeeld dat u meer boeken wilt lezen. En dat u meestal na het ontwaken veel tijd verliest met sociale media. Verander dan niet de tijd waarop uw wekker afgaat (de oude gewoonte), maar vervang het hersenloos scrollen door het lezen van één hoofdstuk van een boek (de nieuwe routine). Bijkomend voordeel: u hebt al één dagtaak afgerond nog voor u uit bed bent én u kunt op een jaar een pak meer boeken lezen. Het werkt in elk geval perfect voor mij!
Focus versnelt gewoontevorming. Daarom elimineert u best potentiële afleidingen wanneer u met de nieuwe gewoonte aan de slag gaat. Schakel e-mailmeldingen uit, zet uw telefoon op vliegtuigmodus of sluit de deur van uw kantoor. Ik heb ze trouwens alle drie gedaan bij het schrijven van deze blogpost. Triggers zijn een ander handig hulpmiddel om u te concentreren op gewoonteverandering: gebruik automatische herinneringen, blokkeer de nodige tijd in uw agenda, gebruik een taak-app of zelfs die goede oude post-its om de aandacht op de nieuwe gewoonte te houden.
Mensen leven van sociale interacties, pak een nieuwe gewoonte dus niet in uw eentje aan. Overweeg om samen te werken met een collega die voor een vergelijkbare uitdaging staat. Zorg er wel voor dat het geen wedstrijd wordt. Het doel is om samen te groeien, niet om elkaar te verslaan. Als u bang bent dat het competitieve element de overhand krijgt, vraag dan aan een vriend of uw partner om regelmatig met u te overleggen. U kunt natuurlijk ook naar een coach stappen!
Plan vaste tijden in om niet alleen uw progressie te beoordelen maar zeker ook om uw overwinningen te vieren. Trouwens, zelfs de kleinste prestatie vieren is veel leuker als u het met een collega, een vriend of uw partner kunt doen! Nogmaals een pleidooi om dit avontuur niet alleen aan te gaan. Laat u in ieder geval niet ontmoedigen door tegenslagen; ze bieden nuttige informatie om uw proces te verfijnen of zelfs uw doelen aan te passen. Vergeet niet dat een gewoonte veranderen een proces is van ontdekken, aanpassen en vooruitgang. Wees flexibel en vooral mild voor uzelf.
Een nieuwe gewoonte aanleren kan in eerste instantie een onmogelijke opgave lijken, maar met discipline, geduld, kleine stappen, “habit stacking”, regelmatige reflectie en de steun van mensen uit uw omgeving of een coach ligt succes binnen handbereik. Dus, welke gewoonte gaat u de komende maanden aanpakken? Beslis snel en u kunt nog voor het einde van het jaar hiermee klaar zijn! En vervolgens de ervaring gebruiken om in 2024 eindelijk dat nieuwjaarslijstje vol te houden…