Wapenstilstandsdag leek me een goed moment om iets te schrijven over hoe u als teamleider uw team uit de loopgraven kunt halen. U hebt het vast en zeker al eens meegemaakt: bij de bespreking van een belangrijk thema is uw team plotseling in twee kampen verdeeld die allebei diep in de eigen loopgraven zitten ingegraven. Het heeft mij veel tijd en nog meer trial and error gekost om hiermee te leren omgaan. Ondertussen weet ik dat zo’n patstelling in een team vaak berust op misverstanden en tunnelvisie. Kortom, met een beetje communicatie en stuurmanskunst komt u al heel ver. Hieronder vindt u een stappenplan om iedereen terug in hetzelfde kamp te krijgen.
Er zijn drie zaken die u best vermijdt:
Heb ik ze alle drie ooit gedaan? Zeker! Maar zelden of nooit met een goed resultaat op de lange termijn. Deze drie vermeende oplossingen zijn immers een emotionele reactie op een beladen situatie. Uiteindelijk beantwoordt u emoties met emoties en dat is een situatie waarin vooroordelen en aannames welig tieren en een effectieve oplossing in de weg staan.
Zet uw pet van neutrale onderhandelaar op en haal de discussie even van tafel. Maak wel duidelijk dat de discussie niet gesloten is en geef een idee van wanneer de groep het onderwerp opnieuw zal bespreken. In de tussentijd bespreekt u het dossier één-op-één met alle betrokken medewerkers. U bent daarbij enkel op een missie om informatie in te zamelen. Maak dus volop gebruik van de technieken die ik in de blog over vragen stellen heb besproken.
Boek een zaal die voldoende groot is om in twee groepen te kunnen werken. Of reserveer twee ruimtes. Vervolgens leidt u de meeting zo methodisch mogelijk:
Als u de onderhandelingen uit de vorige stap succesvol hebt afgerond, ligt er een werkbare oplossing klaar. Maar dat betekent niet dat alle twijfels en frustraties weg zijn. Het is dan ook een goed idee om tijdens de implementatie van de nieuwe oplossing regelmatig de vinger aan de pols te houden tijdens uw 1-op-1 meetings met de teamleden. Tot iedereen ziet dat de zaken nu beter draaien.
Als teamleider is het niet zomaar een taak, maar een kunst om de neuzen van alle teamleden dezelfde kant op te krijgen, vooral wanneer de emoties hoog oplopen en het moeilijl is om iedereen uit de loopgraven te krijgen. Maar vergeet niet, in iedere loopgraaf schuilt een kans. Door deze strategie te volgen, kiest u niet voor de makkelijke uitweg van partij kiezen of het negeren van het conflict. Integendeel, u omarmt het conflict als een kans om te leren, zowel voor uzelf als voor uw team. Zo legt u ook de basis voor een cultuur waarin open communicatie en samenwerking de norm zijn. Dus, trek uw stoute schoenen aan en leid uw team uit de loopgraven.