Time management is echt een hot topic! Tik “time management tips” in op Google en u kunt kiezen uit maar liefst 7,26 miljard resultaten. Ja, u leest het goed, miljard! En laten we de 31.247 boeken op Good Reads over dit onderwerp niet vergeten. We zijn allemaal op zoek naar dat magische recept om onze tijd beter te beheren, maar om de een of andere reden lukt dat niet zo goed.
Het ding is, time management is super persoonlijk. Wat voor mij prima werkt, kan voor u misschien juist averechts werken. Neem bijvoorbeeld de eeuwige discussie tussen digitale tools en het ouderwetse pen en papier. Ik ben helemaal voor het digitale tijdperk, maar ik ken genoeg mensen die zweren bij hun notitieboekje en daar super efficiënt mee zijn. Bovendien is time management geen dogma: mijn eigen methodes durven wel eens te veranderen, bijvoorbeeld omdat er een nieuw stukje technologie beschikbaar is. Of omdat ik ergens een tip haal uit een fijn gesprek met een collega of klant.
Dus, mijn time management strategie bestaat uit een mozaïek van kleine en grote tricks. Hier zijn alvast drie van mijn persoonlijke tips rond time management die de grootste impact op mijn effectiviteit hebben. Probeer ze uit, pas ze aan of laat ze links liggen. Als het maar voor u werkt!
Meten is weten en dat geldt ook en zeker voor time management. Na het lezen van “168 hours” van Laura Vanderkam (een aanrader!) ben ik mijn tijdsgebruik gaan monitoren. En dat doe ik nu al bijna 10 jaar onafgebroken in een oude vertrouwde Excel-file! Tot op de minuut noteren is trouwens overkill, werken in blokken van 15 minuten is voor mij perfect. Elk type taak krijgt bovendien een eigen kleur mee, zoals groen voor klantgesprekken, blauw voor content of zwart voor administratie. Zo zie ik tijdens de weekevaluatie in één oogopslag of de verschillende taken in balans waren. Indien niet, betekent dit een aangepaste takenlijst voor de week nadien om het evenwicht te herstellen. Probeer het zelf eens, het is echt een eye-opener!
Ik schreef al eerder een blog over het verschil tussen effectiviteit en efficiëntie (u vindt de blog hier). Maar zelfs als u enkel effectieve taken hebt gekozen, moet u nog beslissen welke taken prioritair zijn. De Eisenhower-matrix is een goede vuistregel: op de X-as gaat het van dringend naar niet-dringend en op de Y-as van belangrijk naar niet belangrijk. Allemaal goed en wel, maar wie bepaalt wat belangrijk en urgent is? Ik speel een beetje met de definities en kijk bijvoorbeeld op de Y-as vooral naar wat echt door mij gedaan moet worden. En sommige taken? Als ze maar 2 minuten duren, doe ze dan meteen!
Een verkoper brengt veel tijd door op de baan. En misschien zijn er wel gaten tussen twee meetings door of heeft een klant net een meeting afgebeld? Balen? Nee, niet als u hierop bent voorbereid. Ik zorg er altijd voor dat ik iets bij me heb om die “verloren” momenten te vullen want ze komen er toch. Daarom hou ik van digitaal werken: ik heb altijd toegang tot al mijn taken en documenten (mits een veilige VPN-connectie, dat spreekt voor zich). En verplaatsingen tussen twee steden doen met de trein? Een absolute winnaar die ik de voorbije drie jaren heb (her)ontdekt. Werken op de trein is altijd veel effectiever dan luisteren naar podcasts in de auto! Als de NMBS meewil, natuurlijk…
Time management is een zeer persoonlijk onderwerp waarvoor geen one-size-fits-all oplossing bestaat. Terwijl sommigen de voorkeur geven aan digitale tools, zweren anderen bij traditionele methoden zoals pen en papier. Het is essentieel om verschillende strategieën uit te proberen en te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Of het nu gaat om het monitoren van je tijdsgebruik, het stellen van prioriteiten met behulp van de Eisenhower-matrix, of het optimaal benutten van “dode” momenten, het belangrijkste is om een systeem te vinden dat je helpt effectief en efficiënt te zijn in je dagelijkse leven. Oh ja, ik had bijna een vierde tip toegevoegd: reflectie. Maar dat is zo’n groot onderwerp dat ik er binnenkort een hele blog post aan wijd. Wat zijn uw time management geheimen?